4 tips til førstegangsintervjuet

Har du blitt innkalt til jobbintervju? Gratulerer, den gode nyheten er at du allerede har gjort et godt inntrykk og vekket interesse hos arbeidsgiveren. Nå gjelder det bare å overbevise under selve intervjuet, slik at du kommer videre til neste runde. Her kommer fire tips fra Hodejegerne, slik at du kan skille deg ut i mengden av søkere og lykkes førstegangsintervjuet.

Veien fra runde én til runde to
Ta deg tid til å juble, du har jo tross alt blitt plukket ut i bunken av søknader (som ofte er stor).
Når jubelen har lagt seg, kan det også være greit å huske på at rekrutteringsfirmaene ofte tar inn mange kandidater i første runde. Med andre ord ligger utfordringen i å komme videre til runde to i intervjuprosessen.

1. Forbered deg godt
La oss begynne med det mest grunnleggende: forberedelser. Dette er for mange helt åpenbart, men våre rådgivere ser ofte at kandidater slurver med forberedelsene.

– Den kandidaten som legger ned mest arbeid i forberedelsene er ofte den som ender med å få jobben. Dette har jeg erfart gang på gang, forklarer Åsta Braathen, daglig leder og partner i Hodejegerne. Hun forklarer at det å forberede seg kan innebære mye forskjellig, men hennes viktigste råd er følgende:

  • Skaff deg innsikt om selskapet; dets posisjon i bransjen, konkurrenter og eventuelt utviklingspotensial. Du trenger ikke gå så dypt inn på dette, men ha en viss oversikt over bedriftens «butikk» og vis at du har satt deg inn i profilen deres.
  • Forbered spørsmål til arbeidsgiveren. Dette er et enkelt, men effektivt triks der du på en diskret måte viser at du har gjort hjemmeleksen, og at du er oppriktig interessert og engasjert i den aktuelle stillingen.
  • Tenk gjennom hva du er flink til og hva du må utvikle, og lær deg å beskrive dette på en god måte.
  • Dersom du skal delta på et digitalt videointervju: test teknikken i god tid på forhånd slik at du er sikker på at det fungerer som det skal når intervjuet starter.

– Det handler som oftest om å være villig til å «gå den ekstra milen». Når vi kommer så langt som til en finale er det alltid svært høy kvalitet på kandidatene. Da er det små marginer og ekstra innsats vil lønne seg. God forberedelse gir oppdragsgiver inntrykk av en kandidat som virkelig vil ha jobben, sier Braathen.

2. Glem janteloven og selg deg selv
Det er viktig å være tydelig om hvorfor du vil ha den aktuelle jobben og hvorfor nettopp du er den rette kandidaten. Ikke vær redd for å si fine ting om deg selv og beskriv dine gode sider og hva du har oppnådd i arbeidslivet. Samtidig må du passe på å ikke bli opplevd som for skrytete. Her er det alltid en hårfin balansegang mellom innsalg og ydmykhet.

3. Fokuser på hva du kan gi bedriften
Hvorfor skal arbeidsgiveren velge nettopp deg? Gi arbeidsgiveren noen konkrete og gode grunner til at nettopp du bør få jobben. Har du for eksempel noen spesielle kvalifikasjoner eller egenskaper som du ser at bedriften vil ha glede av? Noe av det som kan gi deg «det lille ekstra»? Husk at du legger vekt på hva du kan gjøre for bedriften, og ikke hva bedriften kan gjøre for deg.

4. Vær bevisst på kroppsspråket ditt – spesielt under videointervju
En stor del av førsteinntrykket av en person ligger i fremtoningen og utstrålingen vedkommende har. Mye av kommunikasjonen mellom mennesker kommer fra kroppsspråket vårt, og betydelige mengder av denne informasjonen forsvinner gjennom kameraet. Kommunikasjonen må derfor uttrykkes verbalt, og da er det essensielt at man avpasser tempoet og ikke snakker for lenge. I tillegg bør man, om mulig, se direkte i kameraet, da det gir en følelse av øyekontakt.

– Intervjuet starter i det øyeblikket du kommer inn døren eller setter i gang videointervjuet, og da er det viktig å møte opp med et smil om munnen og være imøtekommende mot alle du treffer, ikke bare intervjueren, men også den som tar i mot deg, forklarer Åsta Braathen.

Da gjenstår det bare å si: lykke til på intervjuet!

Se våre ledige stillinger

Jobbsøker? Les mer her

Lignende saker fra Hodejegerne