Slik får du effektive arbeidsdager på hjemmekontoret
|

Slik får du effektive arbeidsdager på hjemmekontoret

Mange opplever at hjemmekontor kan gå ut over konsentrasjon, effektivitet og motivasjon. Å arbeide i et miljø du er vant til å slappe av i kan oppleves slitsomt, og ofte er det mange forstyrrende elementer hjemme; husvask som burde vært gjort, en klesvask som ligger i kurven og venter, og kanskje et eller flere familiemedlemmer som forstyrrer. Det er heller ikke til å legge skjul på at sosiale medier, søte kattevideoer og morsomme spill kan friste når man sitter for seg selv.

Til tross for at mange kan kjenne seg igjen disse utfordringene, er fordelene ved hjemmekontor uten tvil til stede; forskning viser at det å jobbe hjemme kan øke både konsentrasjon og produktivitet. For eksempel viser en studie fra Stanford University at ansatte ved et reisebyrå ble 13 prosent mer effektive når de hadde hjemmekontor (Stanford University).

Ved hjelp av litt ekstra planlegging og selvdisiplin er vi sikre på at du kan finne deg godt til rette på hjemmekontoret. Her kommer våre beste tips for en god arbeidsdag hjemme.

Lag en arbeidsstasjon

Første bud er å etablere et eget område som er dedikert til arbeid. I denne «arbeidssonen» skal du ha nødvendig utstyr: en god stol, pult og det du trenger av PC-utstyr. Forsøk å gjøre arbeidssonen så «jobbaktig» som mulig. Arbeidsstasjonen bør være et rolig område der du får den stillheten du trenger. Hovedpoenget her er å skille jobb- og fritid fra hverandre så tydelig det lar seg gjøre.

Etabler tydelige rutiner (og ta på deg bukser)

Hjemmekontor er ikke synonymt med å sove langt utover formiddagen og hoppe over dusjen. Kom deg ut av senga, dropp morgenkåpen og ta på deg bukser. Etabler tydelige rutiner:

  • Stå opp til et fast tidspunkt hver dag
  • Spis frokost før du starter arbeidsdagen
  • Ta regelmessige pauser der du går bort fra dataskjermen og fokuserer på annet enn jobb
  • Gå deg en tur før eller etter jobb – bevegelse er viktig!

Lag planer og still krav

De fleste av oss har både ukes- og dagsplaner på jobb. Når du skal jobbe alene er disse planene ekstra viktige. De «rammene» man har på kontoret finner man ikke hjemme, og derfor må man lage dem selv.

  • Planlegg hva du skal gjøre hver uke og hver dag. Hold oversikt over hvor langt du har kommet og vær ekstra streng når det gjelder å overholde tidsfristene du har satt deg selv.
  • Avtal videomøter med kolleger du samarbeider mye med. Oppdater hverandre på hva som skal skje denne uken eller dagen. Slik føler du at du må stå til ansvar overfor noe.
  • Still krav til deg selv og andre: Hva skal vi få gjort denne uken? Følg opp disse kravene.

Skru av sosiale medier

Sosiale medier er i utgangspunktet en tidstyv i arbeidstiden. Når du i tillegg ikke får den normale sosiale kontakten med kollegene dine på kontoret, kan det være enda lettere at bruken blir overdreven. Derfor er det ekstra viktig å skru av sosiale medier når du jobber hjemme, og begrense bruken til pausene.

Aktiviser barna

Mange av oss har barn og i tider der barna skal være hjemme samtidig som du skal ha hjemmekontor, dukker det opp utfordringer. Alle som har barn vet at barn + hjemmekontor ikke er en ideell situasjon. Dersom dere er to foreldre hjemme kan dagen deles opp mellom dere. Har dere større barn, kan dere forklare for barna at en av dere er på jobb nå og forsøke å gjøre det klart hvem av dere som er «tilgjengelig».
Stein Erik Ulvund er professor i pedagogikk og kommer med noen råd til foreldre som skal være hjemme med barn mens de har hjemmekontor:
– Jeg tror det vil være lurt å ta et lite morgenmøte for familien hver dag. Slik at man kan sette barna i gang med aktiviteter, og følge det opp utover dagen, sier Ulvund. Her kan du lese hele saken på klikk.no

Sett pris på de positive sidene ved hjemmekontor

Til sist: Selv om mange av oss finner det utfordrende å jobbe hjemme kan det være lurt å minne seg selv på de fordelene som følger med det å ha hjemmekontor. Sannsynligvis sparer du en del reisetid, og kanskje kan du sove et kvarter lengre? Du kan ta på deg behagelige klær og spise en lengre frokost. Tiden med hjemmekontor varer ikke evig, og snart er vi alle tilbake på en trang buss og i kø til kaffemaskinen.

Lignende saker fra Hodejegerne