Lederhoder

I vår nye podkast Lederhoder ønsker vi å komme under huden på dem som på ulike måter tar ansvar i samfunnet vårt. Hva er det som driver dem og har de møtt motstand på veien? Hvordan har dem reist seg når dem har falt? For de fleste snubler på veien, uten at vi ser det.

Åshild Mathisen er rådgiver og partner i Hodejegerne, og programleder i Lederhoder. Hun møter gjester fra ulike deler av norsk samfunnsliv og snakker om de mange ulike sidene ved det å være leder.

Foto av Åshild Mathisen med logo av podcasten Lederhoder.

Siste episoder fra Lederhoder

Bilde av Åshild Mathisen og Kristin Skogen Lund

Kristin Skogen Lund – Eneste kvinne i rommet

Episode 9 – 10. APRIL 2024

Kristin Skogen Lund har nylig sagt at hun går av som konsernsjef i Schibsted. Hun kan se tilbake på en lang rekke toppjobber der hun har vært første kvinne til å bekle rollen. Hun mener det å være kvinne har gitt henne både synlighet og unike muligheter. Nå oppfordrer hun kvinner til å være forsiktige med å trekke «kvinnekortet», og heller legge vekt på kompetanse og talent. I et rom fullt av menn har hun aldri tenkt på at hun er eneste kvinne, hun har sett på det som en ressurs heller enn en barriere.

Johan H. Andresen – Engasjert arving

Episode 8 – 6. MARS 2024

Han har selv sagt at han er født, ikke bare med en sølvskje, men med et helt bestikk i kjeften. I tillegg til å være en av Norges mest formuende privatpersoner, har Johan H. Andresen markert seg med et sterkt sosialt engasjement. Han mener det er god investering å redusere sjansen for at unge menn faller utenfor, og sier han får mer ståpels av å bidra til samfunnsendring enn et godt resultat. Han har ikke lyst til å være politiker selv. Men han har lyst til å påvirke samfunnet og gjøre velferdsstaten bedre, og mener staten må eksperimentere mer og ta mer risiko.

Raymond Johansen – Nært på folket

Episode 7 – 14. FEBRUAR 2024

Inntil nylig var Raymond Johansen Oslos mest populære politiker, og han var av mange sterkt ønsket inn i regjering. Han er kjent for å snakke rett fra levra, og så folk forstår. Nå har han begynt som generalsekretær i Norsk Folkehjelp. Hva slags leder er den tidligere rørleggeren fra Groruddalen, med lang fartstid som toppleder i politikk og organisasjonsliv?

Danby Choi – En selvsikker taper?

Episode 6 – 23. JANUAR 2024

Det begynte tidlig. Subjekt-redaktør Danby Choi droppet ut av videregående fordi han følte skolen ville en annen vei enn ham. Siden den gangen har han gått sine egne veier, noe kulturavisen Subjekt er et levende eksempel på. Men hva skjer når han snubler og gjør feil? I fjor måtte han beklage i offentligheten to ganger – hvor henter han støtte når han skuffer følgere og ansatte? Og hvordan finner han energi til å fortsette å ytre seg?

Åshild Mathisen og Kari Veiteberg

Kari Veiteberg – Fra gateprest til biskop

Episode 5 – 3. JANUAR 2024

Da hun var barn var det utenkelig, men i dag er Kari Veiteberg første kvinnelige biskop i Oslo. Det mener hun er takket være at andre kvinner har gått foran. Kari Veiteberg tror på en politisk kirke og mener det ikke er noen motsetning mellom å være aktivist og biskop. Hun er opptatt av å skape en kirke som inkluderer, og forteller at det mangfoldige bispekollegiet skaper trygghet og gir henne rom til å bare være Kari.

Foto av Åshild Mathisen og Guri Melby

Guri Melby om å være leder med et kronglete liv

Episode 4 – 13. DESEMBER 2023

Vektige stemmer peker på Guri Melby som mulig statsministerkandidat. Men hva tenker hun selv? Venstre-lederen er opptatt av at også toppledere må kunne ha kronglete liv – og at Norge fint kan ha en statsminister som er singel. En åpenhjertig partileder forteller også om å vokse inn i lederrollen, om å gå på nederlag – og det å ha det gøy på jobb.

Zaineb Al-Samarai – Ikke syk, bare gravid

Episode 3 – 29. NOVEMBER 2023

Zaineb Al-Samarai gikk mange runder med seg selv da hun ble gravid, på hvordan hun skulle klare det. Hun tror mange velger bort lederposisjoner når de er i en alder der de har lyst til å stifte familie. Nå opplever hun å få massive støtteerklæringer og at det er et statement i seg selv at hun velger å både få barn og være toppleder. Al-Samarai snakker også åpent om at hun alltid har blitt redd for å bli fattig igjen, for hun opplevde å miste alt da hun var barn og flyktning.

Foto av Åshild Mathisen og Aslak Sira Myhre.

Aslak Sira Myhre – Skam som drivkraft

Episode 2 – 15. NOVEMBER 2023

Aslak Sira Myhre har lite til overs for mytebyggingen rundt ledere, og synes man må være mer ærlig. I denne episoden forteller nasjonalbibliotekaren om hvordan angst og skam har vært en drivkraft for mye av det han har gjort, og at han stadig er redd for å drite seg ut. Han forteller om den største tabben han gjorde som RV-leder og hvorfor han er mer opptatt av å være et samfunnsmenneske enn en leder.

Foto av Hadia Tajik og Åshild Mathisen

Har Hadia Tajik reist seg igjen?

Episode 1 – 1. NOVEMBER 2023

Hvordan forbereder man seg til en pressekonferanse der man skal gå av? Og hvordan reiser man seg igjen etterpå? I denne episoden forteller stortingsrepresentant Hadia Tajik om den stormfulle tiden da hun gikk av som arbeids- og inkluderingsminister, om macho-kultur i Arbeiderpartiet og det beste ledertipset hun fikk fra Jens Stoltenberg.