Kommentar: Fordommer kan ramme gode lederemner
|

Kommentar: Fordommer kan ramme gode lederemner

I en artikkel publisert i DN 25. september, presenterer student Kristina Siem, og førsteamanuensis ved Handelshøyskolen BI, Mads Nordmo Arnestad et eksperiment som nylig ble gjennomført av fire studenter i Bergen. Her ble antagelser om intelligens og lederegenskaper undersøkt, og 486 norske respondenter ble presentert for et fiktivt scenario om ansettelsen av en ny mellomleder i en bedrift.

For intelligent til å få lederjobben?

Artikkelforfatterne trekker frem mange interessante spørsmål knyttet til fordommer om lederferdighetene til mennesker som er spesielt intelligente.
Hvem ville du tatt videre til intervju til en lederstilling dersom du fikk valget mellom en normalt intelligent kandidat og en med svært høy IQ, spør Siem og Arnestad i artikkelen. Dersom du velger bort den uvanlig intelligente, er du trolig en del av majoriteten, forklarer de.

Resultatene fra eksperimentet viste nemlig annet at det er vanlig å anta at svært intelligente mennesker har svakere sosiale ferdigheter. Det kommer også frem at mange av oss har negative fordommer om lederferdighetene til de aller mest intelligente av oss, og særlig de med sterke evner innen logikk og matematikk.

Artikkelforfatterne mener derfor at høy intelligens ikke burde fremheves av gode lederkandidater i en utvelgelsesprosess, siden fordommer om lederferdigheter kan svekke sjansene for å nå toppen. Kan det derfor være lurt å holde IQ’en din for deg selv, dersom du er spesielt intelligent og søker en lederstilling?

Her kan du lese hele artikkelen i Dagens Næringsliv.

 

Lignende saker fra Hodejegerne